Osteoartróza: Proč je při ní pohyb důležitý?

63 | 4 min

Osteoartróza neboli artróza je degenerativní onemocnění kloubů, při kterém dochází k opotřebení chrupavky, později i subchondrální kosti (kost pod chrupavkou) a měkkých tkání kloubu. To může vést k bolestem, ztuhlosti a omezení pohyblivosti v kloubu.

Nejčastěji se postižení týká takzvaných velkých či váhonosných kloubů, kam patří klouby kolenní a kyčelní. Artrotické opotřebení se však projevuje i na kloubech páteře nebo na menších kloubech rukou a nohou.

Degenerace kloubu může být urychlena vrozenou vadou, poraněním, infekcí, velkou roli hraje i obezita, ale např. i zaměstnání, kdy je kloub dlouhodobě zatěžován v důsledku opakované činnosti. Chrupavka „eroduje“, resp. opotřebovává se s věkem člověka a postihuje nejčastěji osoby ve věku okolo 60 let, výjimkou však nejsou mladší ročníky (od 45-50 let).

Jednou z vhodných možností léčby při osteoartróze je právě cvičení. Je však vždy potřebné zvolit správný druh cvičení, správnou intenzitu a frekvenci provádění.

V akutní fázi bývají na krátkodobý účinek úlevy od bolesti předepisovány nesteroidní protizánětlivé léky nebo paracetamol. Často však bývají léky zneužívány a brány nejen v akutní fázi. V roce 2023 byla vypracována metaanalýza* porovnávající léčbu osteoartrózy cvičením a užíváním léků na bolest u kolenních a kyčelních kloubů. Ze studie vyplývá, že pravidelné a vhodné cvičení má srovnatelný efekt na snížení bolesti a zlepšení funkce kloubu stejně tak jako užívání léků od bolesti (tj. nesteroidních protizánětlivých léků, paracetamol).

Existuje řada doporučení, jak zhoršování osteoartrózy předcházet, zejména úpravou pohybových a režimových opatření, redukcí hmotnosti, vyhýbání se nadměrnému či chybnému přetěžování a jednostrannému zatěžování kloubů, ať již při práci, nebo při sportu. Cvičení, fyzioterapie a rehabilitace je bezpochyby správnou cestou, jak si od obtíží ulevit. Čtěte dále, jaké benefity jsou s nimi spojené.

Jaký vliv má pohybová aktivita při osteoartróze?

Posílení svalů kolem přetížených kloubů: Silnější svaly zajišťují lepší stabilitu a snižují zatížení kloubů, což může zmírnit příznaky bolesti. 

Zlepšení kloubní mobility: Pravidelný pohyb může pomoci udržovat rozsah pohybu kloubů, což brání jejich tuhnutí a vznik tzv. kontraktur (stažení a zatuhnutí svalů kloubu).

Zlepšení krevního oběhu: Aerobní cvičení (např. chůze, plavání nebo cyklistika) zlepšuje krevní oběh, což může podpořit regeneraci tkání a zmírnit bolest.

Snížení tělesné hmotnosti: Pohybová aktivita spolu se správným stravováním nám pomáhá redukovat nadbytečnou hmotnost, která zvyšuje zátěž na klouby, zejména kolenní a kyčelní.

Psychologický efekt: Pravidelná fyzická aktivita má také pozitivní vliv na psychiku, při pravidelném pohybu se zmírňuje stres a úzkosti.

Pohybová aktivita může výrazně zlepšit kvalitu života lidí s osteoartrózou, pokud je prováděna správně a pravidelně. Pokud již máte problémy s osteoartrózou a nejste si jisti, jaký typ pohybu pro vás vhodný, nebo vám pohyb způsobuje bolesti, poraďte se vždy s odborníkem. V EuroPainClinics Fyzio vám kvalifikovaně doporučíme pohybovou aktivitu a cviky optimální přímo pro vás.

Segmentem léčby velkých kloubů s využitím miniinvazivních denervačních výkonů a metod regenerativní medicíny se zabýváme i na pracovištích intervenční léčby bolesti EuroPainClinics. Využijte benefit EuroPainClinics – pohledu dvou odborníků na vaše obtíže. Zjistěte, jak funkční propojení a spolupráce lékaře a fyzioterapeuta na našich pracovištích může být pro vás prospěšné!

* Journal Sports Medicine, August 23, Meta-analysis

Text: Mgr. Michaela Vodičková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno