Vizuální diagnostika pro vaši fyzioterapii

38 | 4 min

Fyzioterapie zahrnuje širokou škálu metod a technik. Kterou z nich zvolit tak, aby pro vás a vaše obtíže měla co největší přínos? To nám ukáže přesná diagnostika vašich obtíží. V EuroPainClinics Fyzio je navíc také možné využít využíváme speciální diagnostický počítačový software MFK, který provede analýzu výsledků vyšetření fyzioterapeutem, ukáže fungování těla v obrazových mapách a napomůže zvolit nejefektivnější terapeutický postup. Informujte se o této možnosti u našich fyzioterapeutů! 

Svěřte se nám se svojí bolestí

Při fyzioterapii se primárně zabýváme příčinou vaší bolesti, která je mnohdy skrytá zcela jinde než v místě, kde bolest pociťujete. Klíčová je přesná diagnostika, která umožní tuto příčinu přesně lokalizovat. V EuroPainClinics Fyzio pracujeme podle přesných postupů, jejichž cílem je dovést vás krok po kroku k nejlepšímu výsledku. Při vstupním vyšetření je proto pro nás základem dozvědět se od vás o vaší bolesti a jejím původu co nejvíce. Prvním důležitým krokem je odběr anamnézy, která o vašem těle a celkovém zdravotním stavu mnohé napoví. Přináší řadu informací k vašim pohybovým obtížím, dalším nemocem a úrazům. Zároveň může poukázat například na genetické predispozice, které s vaším problémem mohou mít souvislost.

Nahlédněte do map vašeho těla aneb jak probíhá diagnostika MFK

Dříve než se zaměříme na váš individuální fyzioterapeutický plán, přistupujeme k vlastnímu klinickému vyšetření, jehož základem je svalový test hodnotící aktivitu vašich svalů. Co to znamená? Terapeut s klientem testují jednotlivé svaly a výsledky zadávají do systému MFK, který je následně vyhodnotí a zpracuje do obrazových map. Díky tomu klient i terapeut mají možnost porozumět příčině obtíží a jejich propojenosti napříč systémy (nervy, svaly, páteř, klouby, vnitřní orgány). To vše dává základ ke správně cílené terapii.

Obrazové diagnostické mapy jednotlivých anatomických struktur barevně označují místa a stupeň největšího zatížení, svalovou nerovnováhu (dysbalanci) a prakticky všechny výchylky z normy těla. Nespornou výhodou je, že vy sami přímo vidíte na obrazovce, co je ve vašem těle „v nepořádku“. Vaše fyzioterapeutka vám přesně vysvětlí, na která místa a které struktury je potřeba se intenzivně zaměřit a navrhne vhodnou metodu vaší terapie. Obrazové mapy máte k dispozici po celou dobu vaší fyzioterapie a můžete tak pravidelně sledovat vaše pokroky a zlepšení.  

Ukázka obrazové mapy MFK: Projekce svalového zatížení v těle

Motivujte sami sebe k léčbě

Fyzioterapie je příležitostí naučit se správným cvičením a správnými pohybovými vzory vyhnout se bolesti, nebo dosáhnout jejího snížení či odstranění. V EuroPainClinics Fyzio razíme myšlenku, že nutné je zahájit cvičení včas a ideálně před či paralelně s léčbou, zejména při indikovaném endoskopickém výkonu. To je také výhodou našich pracovišť fyzioterapie, které jsou provázány s ambulancemi intervenční léčby bolesti EuroPainClinics. Toto propojení je pro vás jedinečným benefitem – o vaší bolesti a pohybových obtížích vědí lékaři-specialisté léčby bolesti a fyzioterapeuti zároveň, což umožňuje vzájemně a průběžně korigovat váš celkový proces léčby. Je však třeba mít stále na mysli, že efektivita celého léčebného procesu je z převažující části ovlivněna vaší motivací, trpělivostí a vytrvalostí. 

Odborná textová spolupráce: Bc. Bára Beníršková, fyzioterapeut


Pokud vás trápí bolest páteře či pohybového systému, odešlete nám vyplněný formulář bezplatné služby E-Fyzio konzultace. Pokud je fyzioterapie pro vás vhodným řešením, rádi vám navrhneme termín vstupního vyšetření v našich ambulancích v Brně a Hradci Králové.