Stárnutí je přirozeně spojeno s řadou změn těla. Dochází ke zhoršení funkcí mozku, svalů, sluchu, očí a ostatních orgánů. Člověk začíná ztrácet svalovou a kostní hmotu, zhoršuje se kvalita pohybu, motoriky i rovnováhy, cítíme se slabší, více unavení a bolaví. Vliv na proces stárnutí mají genetické předpoklady, ale i životní styl jedince. 

Jak pracujeme

V EuroPainClinics Fyzio naši kvalifikovaní fyzioterapeuti pečlivě a trpělivě vyslechnou všechny vaše obtíže spojené s bolestí pohybového aparátu. Pomocí důkladné diagnostiky posoudí stav vašich pohybových vzorců a vytvoří vám, s důsledným ohledem na váš aktuální celkový zdravotní stav, individuální plán terapie, který vám pomůže zvýšit sílu a pohybovat se lépe a bez bolesti.

Pozn. – v našich fyzioterapeutických zařízeních neposkytujeme léčbu pomocí prostředků fyzikální terapie, tj. magnetoterapii, elektroléčbu, vodoléčbu atd.

Při jakých stavech (obecně) vám můžeme v EuroPainClinics Fyzio pomoci

  • Bolesti páteře
  • Poruchy rovnováhy
  • Bolesti zad: krční, hrudní a bederní páteře, SI kloubů – akutní i chronické stavy
  • Bolesti kloubů – koleno, rameno, kyčle, loket, zápěstí, kotník, prsty na nohou, rukou, chodidlo
  • Skolióza a špatné držení těla
  • Svalové dysbalance, kloubní a svalové blokády
  • Výhřez meziobratlových plotének, úžinové syndromy
  • Dýchací obtíže
  • Ženské zdraví – dysfunkce pánevního dna, inkontinence

Časté indikace, kdy může být fyzioterapie nápomocná

Osteoartróza 
Osteoartróza spojená s degenerací chrupavky je nejčastějším onemocněním kloubů u věkově starších skupin. S pomocí vhodného cvičení, fyzioterapie a úpravou životního stylu můžeme pomoci zmírnit bolest a zvýšit rozsah pohybu s ohledem na aktuální stav kloubu, abyste mohli být více aktivní.

Osteoporóza (řídnutí kostí)
S postupem věku se snižuje schopnost obnovy kostní tkáně, kosti jsou slabší, tenčí, křehčí a náchylnější ke zlomeninám (zápěstí, krček stehenní kosti). Pravidelná fyzioterapie a cvičení může stav kostí zlepšit a pomoci snížit ztrátu kostní hmoty.

Závratě (vertigo)
Stavy spojené s točením hlavy, nevolností a pocitem na zvracení mohou být důsledkem poruchy, která postihuje orgány rovnováhy ve vnitřním uchu a poruchy krční páteře, mohou však souviset i se závažnějšími příčinami. Fyzioterapeutickými technikami a cvičením vám můžeme pomoci k zmírnění stavu a udržení rovnováhy.

Inkontinence
Tendence k úniku moči je spojena s pocitem diskomfortu, nepohodlí i společenského omezení. Tento stav nastává většinou (mimo závažných onemocnění mozku či míchy) v důsledku ochablých pánevních svalů. Speciálními cviky pro posílení pánevního dna vás naši fyzioterapeuti naučí, jak svůj problém regulovat.

Co je naším cílem

Využíváme různé techniky manuální terapie (mobilizace, manipulační techniky) pro snížení bolesti, zlepšení stavu pohyblivosti kloubů, flexibility, snížení ztuhlosti a svalového napětí. Základem námi poskytované léčby je individuálně přizpůsobená cvičební terapie, která podpoří vaši tělesnou i psychickou kondici. Zahrnuje dechové a relaxační techniky, techniky protahování, posilovací cvičení a balanční a koordinační cviky. Čím déle udržíte svou sílu a pohyblivost, tím déle můžete zůstat aktivní a soběstační, a užívat si radosti z aktivní činnosti a každodenního života. 

Na co se nespecializujeme

  • Neurologické stavy (Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, demence, dysartrie)
  • Onkologická fyzioterapie
  • Nekompenzované kardiovaskulární a respirační zdravotní stavy