Sportovní zranění se běžně vyskytují v různých kontextech – od drobných podvrtnutí a natažení svalů, úponů a šlach, až po vážnější zranění, jako jsou zlomeniny a natržení vazů. Vždy vyžadují efektivní léčbu, aby se snížilo riziko dlouhodobého poškození či invalidity.

Jak pracujeme

Typ zranění závisí na druhu sportu; například kontaktní sporty mohou způsobit zranění s vyšším traumatem, jiné sporty, jako je běh či tenis, mohou mít za následek zranění z nadměrného opakovaného pohybu. V EuroPainClinics Fyzio se věnujeme fyzioterapii u řady pohybových obtíží či po sportovních úrazech a zranění u rekreačních i závodních sportovců. Nejprve důkladně posoudíme aktuální stav vašich pohybových vzorců, které vám mohou působit při sportování obtíže a následně cíleně usilujeme o korekci pohybové funkce a svalové rovnováhy.

Při jakých stavech (obecně) vám můžeme v EuroPainClinics Fyzio pomoci

  • Bolesti pohybového aparátu při sportu nebo po skončené pohybové aktivitě
  • Dlouhodobá chronická bolest způsobená pohybovou aktivitou
  • Podvrtnutí, vykloubení (úplná – luxace, částečná – subluxace) kloubů
  • Stavy po zlomeninách, natažení/ částečné přetržení nebo úplné přetržení vazu
  • Přetížení šlach, úponů aj.
  • Natažení, natržení nebo úplné přetržení svalu
  • Entezopatie (bolestivá Achilova šlacha, tenisový loket, golfový loket aj.)
  • Poranění menisku
  • Poranění čéšky aj.

Fyzioterapie jako prevence u sportovců

Fyzioterapie u sportu je klíčová jako prevence zranění, úrazů. Rehabilitace zahrnuje posilovací, protahovací a koordinační cvičení pro udržení správné fyzické kondice, ale i kardiovaskulárního zdraví. Cvičení je důležité provádět pod vedením fyzioterapeuta nebo fyziotrenéra, aby bylo zajištěno jeho správné provádění a přizpůsobení vašim individuálním potřebám. Zlepšíte stabilitu vašeho těla a pohyblivost, získáte odborná doporučení, jak zraněním předejít. Pravidelnost provádění cvičení zlepšuje výkon a snižuje riziko zranění.

Fyzioterapie u sportovců, kteří mají pravidelné období závodů, je vhodnější mimo hlavní sezónu. Při fyzioterapii měníme pohybové návyky a stereotypy a učíme tělo pracovat jiným způsobem, než bylo zvyklé. Je běžné, že se mohou na malou chvíli snížit výsledky sportovce, avšak fyzioterapie v celkovém horizontu může přispět i k posunutí sportovních limitů dále a k zlepšení výkonu. Změnou nesprávného stereotypu pohybu se snažíme zmírnit a odstranit potíže s pohybovým aparátem.