Dlouhodobé sezení, jednostranné zatěžování a přetěžování, stereotypní provádění pohybů, strnulé pozice – to vše jsou časté příčiny bolesti zad a pohybového aparátu. Jednou z hlavních metod, které při fyzioterapii používáme s cílem efektivní úlevy, je Akrální koaktivační terapie.

Metoda Akrální koaktivační terapie (ACT), jejíž autorkou je PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D, vychází ze systému cvičení německé fyzioterapetuky Roswithy Brunkow, a je osvědčenou certifikovanou metodou pro cílenou rehabilitaci dospělých jedinců i dětí.

Jejím hlavním cílem je náprava nesprávných pohybových návyků, a to pomocí motorického učení, resp. etap vývojové kineziologie, která se zabývá motorickým vývojem dítěte. Jinak řečeno – toto cvičení nás prakticky zavádí zpět do raného dětství, kdy se dítě učí základní koordinaci pohybů a jak svoje pohybové schopnosti vědomě ovládat – od přetočení na bříško, vzpírání na všechny čtyři, přes lezení až k napřímení do stoje a chůzi.

Principem metody ACT je využití takzvaných aker neboli okrajových částí těla. V tomto případě se jedná o akrální části horní končetiny – od zápěstí po konce prstů, u dolní končetiny pak od paty po prsty na nohou. Cvičení je založeno na vzpěru aker, jejich přesném postavení a rozložení vůči tělu/trupu a hlavě. Správným osvojením použití vzpěru aker a zapojování různých skupin svalů pak dochází jednak k posílení hlubokého svalstva a jednak k správnému napřimování páteře, což je primárním aspektem pro úlevu od bolesti. Terapie ACT umožňuje dosažení nejen této úlevy, ale zlepšuje zároveň celkovou fyzickou kondici, čímž působí pozitivně i na psychiku pacienta s bolestí.

Při jakých obtížích se metoda ACT využívá? Mimo funkční poruchy pohybového aparátu, bolesti zad a různá neurologická onemocnění lze techniku využít pro poúrazové a pooperační stavy, dále například pro posílení pánevního dna, svalů, ale také jako prevence s cílem správného držení těla a používání správných pohybových vzorců.

Cvičení ACT se provádí v řadě pozic (ve stoji, v sedu, v kleku, lehu), přičemž jsou zapojovány určité svaly s cílem posílení celého stabilizačního systému páteře. Nesmírně důležité je proto správné provádění cviků. V EuroPainClinics Fyzio se je naučíte provádět pod odborným dohledem našich zkušených kvalifikovaných fyzioterapeutek.



Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Vítáme novou posilu týmu EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
14.06.2024

Vítáme novou posilu týmu EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

V týmu našeho nově otevřeného pracoviště fyzioterapie v Olomouci srdečně vítáme nového kolegu, fyzioterapeuta Bc. Víta Kořínka, který je připraven s maximální zodpovědností a empa...
Zobrazit
Pohybové aktivity pro střední až vyšší věk: Které jsou vhodné?
30.05.2024

Pohybové aktivity pro střední až vyšší věk: Které jsou vhodné?

V období středního a později vyššího věku dochází k mnoha změnám organismu, ať už fyzickým nebo psychickým. Jedním z typických jevů je zpomalení metabolismu (u mužů i u žen), a často doch...
Zobrazit
Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit