Termín hypermobilita je v dnešní době velmi rozšířený a na fyzioterapii se u klientů s touto problematikou setkáváme téměř denně. Co vlastně znamená? Jedná se o nadměrnou pohyblivost kloubů, které jsou uvolněné nad takzvanou fyziologickou mez. 

Pohyblivost kloubů závisí na řadě faktorů – věku, pohlaví (ženy trpí hypermobilitou více než muži), stavu kostí, svalů a vazů, a v neposlední řadě i na hormonálních změnách. Hypermobilita může vzniknout na základě genetické predispozice, tedy je vrozená, nebo v důsledku nevhodné a přílišné sportovní zátěže, zejména v dětství, kdy se dítě intenzivně věnuje sportům, typická je například gymnastika nebo krasobruslení.
Hypermobilní lidé mají nadměrně ohebné klouby, dokáží si například ohnout palec až k zápěstí nebo si dát snadno nohu za hlavu. Avšak právě proto, že jsou jejich klouby tolik pružné, jsou více vystaveni riziku – častým problémem hypermobilních osob je vznik drobných, nebo pak i větších zranění, což pozorujeme jak u sportovců, tak i u běžné populace.

Jak hypermobilita vzniká

Každý kloub má svůj určitý rozsah pohybu, který je schopen provádět, a to díky vazům (takzvaná ligamenta), které spojují jednotlivé kosti a znemožňují jejich nadměrné rozvolnění. Na jejich funkci, tedy to, jak jsou flexibilní, volné, a naopak pevné v tahu, mají vliv kolagenová vlákna, z nichž je vaz složen. Hypermobilita vzniká na podkladě nízké hustoty kolagenních vláken. Čím je hustota vlákna hustší, tím se vlákno stává tužším a zranitelnějším v tahu.

Jak na léčbu hypermobility

Hypermobilitu jako takovou neumíme zcela vyléčit. Vyžaduje proto celoživotní práci při péči o naše tělo. Tato péče působí preventivně proti zhoršování stavu volnosti kloubů a předchází vzniku zranění. Cílem terapie je pomocí svalového aparátu stabilizovat hypermobilní oblast, a to posílením konkrétních svalových skupin, které leží v okolí nestabilní oblasti. Je potřeba naučit se správnému držení těla, zvýšit svalové napětí k udržení centralizovaného postavení kloubů a zlepšit fyzickou zdatnost. Zátěž by měla být co nejvíce symetrická, případnou asymetrii je potřeba vždy kompenzovat.

Co mít při hypermobilitě zejména na paměti

Nadváha a obezita

Je třeba dbát na udržování optimální hmotnosti a dát pozor na nadváhu, která může zvyšovat kloubní zátěž, a tím pádem způsobovat dlouhodobé potíže.

Obuv

Hypermobilní jedinci by se měli vyvarovat nošení bot na podpatcích nebo bot, které jsou příliš úzké a neforemné. Naopak je vhodné chodit v terénu a doma co nejvíce bosi a vybírat si obuv, která bude dostatečně široká, ohebná a bude podporovat podélnou a příčnou klenbu chodidla.

Pravidelný pohyb

Hypermobilita stejně jako další pohybové potíže vyžaduje každodenní pohyb neboli pohybovou hygienu. Posilování svalů ve správném funkčním řetězci pomáhá udržovat kloub v ideální poloze, a tudíž nedochází k jeho přetěžování. Pravidelný pohyb zlepšuje příjem i výdej správných živin při látkové výměně.

Protažení před pohybovou aktivitou

Je všeobecně známá nezbytnost kvalitně a dostatečně se protáhnout před sportem a cvičením, ale i před jinou aktivitou, například před fyzickou prací na zahradě. Stejně tak i hypermobilní jedinci se musí protahovat. Měli by však vždy myslet na to, že se nesmí protahovat přes fyziologickou mez kloubu (i když jim to vazy dovolí), a o to víc by měli přemýšlet nad udržením centrovaného postavení kloubu. Při takovém postavení je jamka a hlavice kloubu v ideálním kontaktu. Následné protažení po aktivitě se pak z dlouhodobého hlediska stane samozřejmostí.

Správné pohybové stereotypy

Lidé s hypermobilitou mají potíže s dlouhodobým stáním nebo sezením. Statické polohy jim zvýrazňují bolesti. Proto je vhodné zařadit do práce krátké přestávky na protažení celého těla a rozpohybování se. Děti ve škole by měly využít přestávky k chůzi po třídě nebo proběhnutí se na zahradě. V neposlední řádě je důležitá správná ergonomie (vytváření prostředí a používání předmětů s příznivým dopadem na zdraví, komfort, pohodu a výkon člověka) nejenom v práci, ale i v každodenním životě či ve volném čase.

Fyzioterapie

Fyzioterapeut má za cíl nejprve vyřešit akutní obtíže a bolesti pacienta. Dále pracuje na funkční aktivaci a posílení svalů v jejich stabilizační funkci s ohledem na jejich zapojení do svalových řetězců.

Hypermobilní lidé s oblibou vyhledávají cvičení jógy nebo gymnastiku, kde se cítí dobře, protože jim tyto pohyby „jdou“ a cítí se při nich jistě. Bohužel právě těmto pohybovým aktivitám by se měli vyhýbat – rozvolnění si tím prohlubují. Při cvičení si nehlídají kloubní rozsahy a mají tendenci se zavěšovat do vazů.

Artritické degenerativní změny

Nedostatečná funkce pasivních stabilizátorů (vazů a kloubního pouzdra) vede k nerovnoměrnému zatěžování kloubů. Proto jsou jedinci s hypermobilním syndromem náchylnější ke zraněním pohybového aparátu, jako jsou subluxace (neúplné vykloubení) a luxace (vymknutí kloubu) a poranění kloubních vazů. Dlouhodobé neadekvátní zatěžování části kloubu může vést až k předčasným degenerativním změnám v kloubu typu artrotických změn. Může tedy dojít k dřívějšímu vzniku artrózy – nejčastěji v kyčelních a kolenních kloubech, ale artróza se může vyskytovat i na páteři. Ke kloubním projevům hypermobilních jedinců patří i častější krepitace (praskání) a jiné zvukové projevy. Prevencí degenerativních změn je především pohybová aktivita, která se dá provozovat až do pozdního věku, např. chůze, cyklistika, plavání, práce na zahradě, turistika a další.

Pokud se k hypermobilitě kloubu přidružují mimo bolest i další příznaky, označuje se tento stav jako syndrom kloubní hypermobility. Trápí-li vás tento problém a můžete si kladně odpovědět na některé z těchto otázek, je dobré svěřit se co nejdříve do rukou odborníka:


Odborná textová spolupráce: Mgr. Eliška Uhlířová

(Nejen) s kloubní hypermobilitou vám rádi pomůžeme i na našich pracovištích EuroPainClinics Fyzio v Brně a Hradci Králové. Rezervujte si svůj termín prostřednictvím bezplatné E-Fyzio konzultace!

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?
27.03.2024

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?

V minulém článku jsme se zabývali problematikou stresu a jeho vlivu na naše tělo, nyní se podíváme blíže na to...
Zobrazit
Stres: Jak působí na naše tělo
21.03.2024

Stres: Jak působí na naše tělo

Stres je stav, který se projevuje v odpovědi na jakoukoliv významnější zátěž, napětí nebo tlak. Každé takové situaci se naše tělo přirozeně brání a snaží se ji co nejlépe zvládnou...
Zobrazit
Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!
15.03.2024

Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!

Dalším pracovištěm specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio, na kterém vám rádi pomůžeme k zlepšení stavu vašeho pohybového aparátu a vaší fyzické kondice, je naše nová p...
Zobrazit