Při fyzioterapii nohou využíváme senzomotorickou stimulaci, což je metoda na neurofyziologickém podkladě, která propojuje funkci celého pohybového aparátu. Cílem je přenastavení chybných pohybových stereotypů na optimální stereotypy tak, aby nedocházelo k nerovnováze a následným bolestem těla.

Senzomotorická stimulace vychází z dvoustupňového principu motorického učení. V prvním stupni dochází k tomu, že se člověk učí novému pohybu, k čemuž musí vynakládat velké úsilí, dochází k výraznému soustředění a kontrole. V druhém stupni následuje automatizace naučeného pohybu, čímž je jeho používání rychlejší a méně náročné na kontrolu. Senzomotorickou stimulací se urychluje aktivace svalů a ovlivňuje se zautomatizovaná svalová aktivita bez výraznější vědomé kontroly, a lze také ovlivnit naučené pohybové vzorce (stoj, sed, chůze, držení těla apod.). Cviky výrazně zlepšují hlubokou citlivost neboli propriocepci (tedy to, jak cítíme své tělo – respektive změny, které se dějí v našem těle a které zachycuje náš nervový systém), čímž se zvyšuje aktivace nervových drah a vedení signálů z mozku a centrální nervové soustavy ke svalům. 

Metoda senzomotorické stimulace se používá při celé řadě indikací, jako je například léčba bolestivých syndromů, vertebrogenních onemocnění, kloubní nestability (koleno, kotník), poruch rovnováhy u změn centrální nervové soustavy a mnohé další. U chronických bolestí zad podporuje stabilizaci hlubokého svalového systému. Má také funkci preventivní – pomáhá předcházet úrazům, pádům, podporuje dlouhodobé udržení dobré pohybové kondice, je vhodná také pro děti jako součást pohybové výuky. Vhodnost použití metody pro konkrétní obtíže vždy určí rehabilitační lékař nebo fyzioterapeut.

Některé základní stimulační cviky nohou, které vám přinesou uvolnění i úlevu, vyzkoušejte i vy sami!
Zkusit si je můžete sami doma, nebo s Vámi jejich správný nácvik, ale primárně vaše pohybové obtíže, rádi zkonzultujeme při vaší návštěvě v EuroPainClinics Fyzio v Brně a Hradci Králové.

Pokud máte zájem o naši fyzioterapii, objednejte se přímo ZDE přes online formulář E-Fyziokonzultace


Automasáž podélné klenby nohy

Jak na to: Dáme si nohu přes nohu, pomocí kontinuálního tlaku palce ruky tlačíme přímo na oblast svalů podélné klenby nohy a posouváme palec postupně od paty až k prstům. Tlak trvá zhruba 20 sekund.

Uvolnění příčné klenby nohy

Jak na to: Uchopíme nárt nohy z obou stran a vytahujeme nártní kosti směrem do stran a do oblouku, abychom uvolnili prostor mezi prsty a nártními kostmi.

Natažení plantární fascie

Jak na to: Sedneme si na paty a nohy opřeme o špičky, aby došlo k natažení svalů plosky nohy.

Propletení prstů v meziprstních prostorách nohy

Jak na to: Ruku propleteme mezi prsty na noze a pohybujeme celým přednožím předozadně, nebo děláme ležaté osmičky. Dále můžeme tlačit prsty na noze k sobě proti ruce a následně povolíme.

Využití čtyřbodové opory

Jak na to: Máme rozprostřené prsty na podložce, opíráme se pod palcem, malíkem, a pod vnitřní a vnější částí paty. Po nacvičení této správné opory můžeme provádět cviky jako jsou „píďalky“ – uchopování nebo nabírání podlahy prsty a posouvání nohy do prostoru. Dále provádíme podřepy, výpady nebo stoj na labilní ploše (BOSU).

TIP pro unavené a bolavé nohy: Vyzkoušejte adjustační ponožky

Cílem je zrychlení krevního oběhu a urychlení regenerace nohou, a tím snížení bolesti nohou. Ponožky pomáhají uvolnit stres a napětí a dodávají nohám novou energii. Ponožky využíváme například v domácím prostředí.


Foto a odborná textová spolupráce: Mgr. Eliška Uhlířová, fyzioterapeut



Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit