Magnetická rezonance, CT, rentgen či ultrazvuk bez nálezu, a přesto stále cítíte bolest? Jak je možné, že ani ty nejchytřejší zobrazovací metody nenachází příčinu? Odpovědí je funkční porucha. Přesněji funkční porucha pohybového aparátu, kterou mnoho z nás již někdy bezesporu pocítilo.


Jak pohybové poruchy dělíme

Poruchy pohybového aparátu jsou jedním z nejčastějších problémů, který přivádí pacienty k lékaři a fyzioterapeutovi. Obecně se dělí na funkční a strukturální. Pro jejich správnou a efektivní léčbu je velmi důležité pochopit nejenom to, jaký je mezi nimi rozdíl, ale i vzájemná souvislost a návaznost.

Funkční poruchy jsou poruchy v měkkých tkáních, ke kterým patří kůže, podkoží, fascie, ligamenta neboli vazy, kontraktilní (svalové) i nekontraktilní (pojivové) komponenty svalu a okostice, odborně periost. Tyto poruchy vyvolávají nejrůznější klinické projevy –.ať už bolest, změny rozsahu pohybu v kloubech, snížení svalové síly, bolesti úponů a další. V lidské populaci se vyskytují velmi často a často mají také proměnlivé projevy s takzvaným chronicko-intermitentním průběhem. To znamená, že se v průběhu času, často i let, střídají období, kdy má člověk větší bolesti a kdy má stavy bez bolesti. Jde o poruchu funkce bez narušení struktury.

Strukturální poruchy mají naopak jasný nález na zobrazovacích metodách, jako je magnetická rezonance (MRI), počítačová tomografie (CT), rentgen či ultrazvuk. Bolest u těchto poruch není tak výrazně proměnlivá, stejně tak problém má svou danou lokalizaci. K těmto strukturálním poruchám se řadí zlomeniny, luxace čili vymknutí kloubu, natržení či utržení šlachy nebo svalu, a dále také degenerativní onemocnění – artrózy, spondylartrózy, nádorová onemocnění, či dna a artritida a mnoho dalších. Od funkčních poruch je nelze úplně oddělit, jak se dozvíte dále v článku.



Jak funkční porucha vzniká?

Na počátku je často přetížení, které může mít řadu vyvolávajících faktorů: stres, profesní či sportovní zatížení, neschopnost relaxace, chronickou únavu či chybné pohybové návyky a obecně neekonomické zatěžování. Právě tyto faktory vedou dříve nebo později k přetížení, které vyvolává takzvanou reflexní změnu. Nabízí se otázka – co to je reflexní změna a jakou má souvislost s funkční poruchou? Reflexní změna je v praxi blokáda, bolestivý spoušťový bod ve svalu (tzv. trigger point), zvýšená potivost, teplota či zčervenání dané oblasti, která je v důsledku podráždění receptorů často spojena s bolestí. Neřešené reflexní změny vedou ke vzniku již zmiňované funkční poruchy
Typickým příkladem je bolest krční páteře po dlouhodobém sezení ve shrbení u počítače. Přetížení krční páteře způsobí blokádu, zvýšené napětí svalů, snížení pohyblivosti páteře a další změny provázené bolestí, na které „nasedá“ změna pohybového stereotypu a zapojení neadekvátních svalů. Všechny tyto změny způsobí v důsledku změnu funkce dané oblasti, respektive funkční poruchu pohybového aparátu.

Jak "z toho ven"?

Jinak řečeno – funkční změna je již komplex vícero reflexních změn, který ovlivňuje náš pohybový aparát a mění jeho funkci. Bolest je následně informací, že něco není v pořádku. Je to ukazatel, že tělo je přetížené a je třeba mu pomoci.

V první řadě je cílem odstranit, nebo alespoň snížit vyvolávající faktor či faktory: obecně stres včetně práce spojené se stresem, nezvyklou námahu, dlouhé sezení či naší fyzické kondici neadekvátní sportovní výkon. Ideální je do svého životního stylu zařadit relaxační techniky, dopřát si vhodnou a dostatečnou regeneraci, osvojit si pravidla spánkové hygieny pro kvalitnější spánek. V případě potřeby je také zcela namístě vyhledat odbornou pomoc u kvalifikovaného psychoterapeuta.


Nepostradatelná úloha fyzioterapeuta

V některých případech může po odstranění vyvolávající příčiny dojít k samovolné úpravě a tělo se zvládne navrátit k bezbolestnému normálu. Primárně je však vždy vhodné vyhledat pomoc fyzioterapeuta, který reflexní změny odstraní vhodnou terapií, ať už ve formě technik mobilizace, manipulace, trakce či práce s kůží, podkožím, svaly a fasciemi.

Funkční porucha pohybového aparátu je často nevhodně řešena farmaky a obstřiky. I z tohoto důvodu je zásah fyzioterapeuta nepostradatelný. Fyzioterapeut řeší nejen aktuální problém a bolest, ale také hledá primární příčinu vzniku bolesti. Obrazně řečeno je detektivem, který se pomocí svých rukou, zraku a získaných informací (anamnézy) snaží „dojít k pachateli“ způsobujícímu pacientovu bolest a diskomfort. Nalezení primární příčiny je klíčové k dlouhodobému stavu bez bolesti.

Funkční a strukturální poruchy spolu často souvisí

Práci fyzioterapeuta ztěžuje fakt, že funkční poruchy se na těle takzvaně řetězí. V praxi to znamená, že porucha v jedné části pohybového aparátu vyvolá poruchu i v ostatních. Běžným příkladem je spojitost bederní páteře a kyčelního kloubu. Proto je důležité pacienta posuzovat nejen v rámci lokálních změn, ale i z globálního hlediska. Kromě svojí generalizace neboli řetězení je funkční porucha typická svou reverzibilitou (návratností). Pokud ji začneme řešit včas a vhodně zvolenou terapií, je velká pravděpodobnost, že u pacienta dojde k návratu k normě a bezbolestnému stavu. Jestliže však k řešení funkční poruchy nedojde, hrozí vznik strukturální poruchy – a právě zde se dostáváme k propojení funkční a strukturální poruchy, jak jsme již zmínili na začátku článku.
Můžeme opět použít příklad bolesti krční páteře s nevhodným postavením krčních obratlů a tahem svalů, které při žádné nebo nedostatečné terapii mohou vést až k výhřezu krční meziobratlové ploténky. V tu chvíli již dochází ke změně struktury. Podobně je tomu i u herniací (výhřezů) v oblasti bederní páteře, které mají funkční podklad v mnoha případech. 

Proto by měl být bolestivý stav řešen vždy co nejdříve, s intervencí zkušeného fyzioterapeuta, který zvolí pro pacienta nejoptimálnější fyzioterapii.

Odborná textová spolupráce: Bc. Bára Beníršková

Řešení funkčních poruch je každodenním pracovní chlebem☺ i na našich pracovištích EuroPainClinics Fyzio. Neváhejte a obraťte se na nás s vašimi obtížemi, rádi vám na základě přesné diagnostiky vytvoříme terapii na míru! Objednejte si svůj termín s využitím E-Fyzio konzultace!


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Vítáme novou posilu týmu EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
14.06.2024

Vítáme novou posilu týmu EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

V týmu našeho nově otevřeného pracoviště fyzioterapie v Olomouci srdečně vítáme nového kolegu, fyzioterapeuta Bc. Víta Kořínka, který je připraven s maximální zodpovědností a empa...
Zobrazit
Pohybové aktivity pro střední až vyšší věk: Které jsou vhodné?
30.05.2024

Pohybové aktivity pro střední až vyšší věk: Které jsou vhodné?

V období středního a později vyššího věku dochází k mnoha změnám organismu, ať už fyzickým nebo psychickým. Jedním z typických jevů je zpomalení metabolismu (u mužů i u žen), a často doch...
Zobrazit
Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit