Potýkáte se s nepříjemnou bolestí v bedrech, trpíte ztuhlostí, nemůžete se předklonit nebo vystoupat do schodů? Pohyb je pro vás obtížný a při chůzi máte pocit, že se „zlomíte“ v pase? Příčinou může být funkční porucha páteře nebo SI kloubů. V EuroPainClinics Fyzio vám můžeme pomoci mobilizační technikou metody Ludmily Mojžíšové.

BLOKÁDY ZAD JAKO DŮSLEDEK SVALOVÉ NEROVNOVÁHY

Pokud na páteři nastává určitá funkční porucha, například dlouhodobým přetěžováním nebo špatným pohybovým stereotypem, dochází tím ke změnám mezi hlavními složkami pohybového aparátu, kterými jsou svaly a vazy. Tím, že určité svaly přetěžujeme a jejich oponenti jsou naopak oslabováni, vzniká tzv. svalová nerovnováha (dysbalance). V důsledku toho jsou zatíženy také kosti a vznikají bolestivé blokády. Do hry vstupuje i nervová tkáň, pomocí které se svalové spamy (křeče) takzvaně řetězí, a tím se do problematiky zahrnují i struktury, které na první pohled nesouvisejí s původní bolestí. U bederní páteře blokády vznikají nejčastěji v úseku obratlů L4 a L5. 

KDYŽ NEFUNGUJÍ „ESÍČKA“

Křížokyčelní neboli SI skloubení je místo, kde sakroiliakální kloub, lidově „esíčko“ spojuje kost křížovou s kostí kyčelní. Tato oblast kříže je prakticky neustále vystavena vysoké zátěži a patří proto k místům, kde se poměrně často projevuje bolest. Základní funkcí SI kloubů je to, že tlumí nárazy mezi dolními končetinami včetně pánve a horní částí těla. Samotné pohyby kloubu jsou pouze malého rozsahu, avšak pro chůzi, celkový pohyb a posturu (správný postoj a držení) těla mají zásadní význam. V případě, kdy SI kloub nefunguje správně čili nastává jeho dysfunkce, mohou se projevit bolesti dolní části zad, a často i dolních končetin.

MOBILIZACÍ K UVOLNĚNÍ A RELAXACI SVALŮ

K ošetření postižených oblastí využíváme techniky rehabilitační metody Ludmily Mojžíšové, které zahrnují mobilizaci bederní páteře, SI skloubení, žeber a kostrče. Uvolněním svalových spazmů dochází k lepšímu prokrvení orgánů a tkání, zlepšení jejich funkce a opětovné rovnováze.

Mobilizace SI skloubení zahrnuje diagnostické vyšetření blokád v oblasti křížokyčelního skloubení a reflexních spasmů v oblasti bederní páteře a pánve. Manuální mobilizační techniky vedou k uvolnění oblasti SI skloubení. Cílem je opětovné dosažení rovnováhy mezi jednotlivými složkami a obnovení správné funkce pohybového aparátu, a tím redukce nebo odstranění bolesti.

Terapie zahrnuje mimo diagnostiky a mobilizace cvičební jednotku se cviky, které fyzioterapeut pacienta přesně naučí a v průběhu dalších terapií je také koriguje a obměňuje. Je velmi důležité mít na zřeteli, že pro úspěšnost metody je nezbytná aktivní spolupráce pacienta, a to ve formě pravidelného cvičení. Pouze důsledné a pravidelné cvičení může vést k dlouhodobému udržení zlepšení zdravotního stavu a k tomu mít bolest pod kontrolou.

Zjistěte, zad by mobilizační techniky mohly pomoci i při vašich obtížích. Objednejte se k nám do EuroPainClinics Fyzio vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže zhodnotíme a navrhneme vám termín návštěvy! Přesnou diagnostikou určíme, kde je příčina vaší bolesti a najdeme pro vás nejoptimálnější možnost terapie. 

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit