Fyzioterapeutické metody, se kterými v EuroPainClinics Fyzio pracujeme, zahrnují také techniky patřící do rehabilitační metody Ludmily Mojžíšové. Tato metoda je známá především pro léčbu neplodnosti, některých gynekologických diagnóz, určitých typů inkontinence moči a stolice nebo sexuálních poruch. Velmi úspěšně se využívá i při léčbě bolesti páteře, kloubů a hlavy.

Metoda L. Mojžíšové vychází ze souvislosti funkčních poruch pohybového systému s vnitřními orgány. Pokud dochází ke zvýšenému napětí pohybového systému, pak se může tento diskomfort zvyšovat i v konkrétních orgánech, což vede ke vzniku bolesti. Cílem souboru mobilizačních technik, které L. Mojžíšová vypracovala, je obnovení funkce pohybového systému a uvolnění napětí, které vedou k zmírnění nebo odstranění bolesti. 

Základem této metody je dosažení rovnováhy mezi svaly páteře a pánevní oblasti. Součástí jsou mobilizační techniky anatomických struktur – žeber, bederní páteře, kyčelních kloubů, SI kloubů a kostrče.

Seznamte se blíže s technikami, které mohou úlevu od bolesti přinést i vám.

MOBILIZACE ŽEBER

Terapie se zaměřuje na odstranění blokády žeber, které mají řadu příčin, například:

- Dlouhodobé sezení, stání, leh na boku
- Ochablý nebo zkrácený prsní sval
- Povrchové dýchání v oblasti horních žeber
- Prudké úrazy v oblasti hrudníku
- Nevhodné pohybové návyky, jednostranné nadměrné zatížení
- Změny na páteři (skolióza, kyfóza)
- Psychické potíže (úzkost, stres, strach) aj.

Blokáda se projevuje zejména bolestí na hrudníku, při nádechu, při doteku postiženého místa, bolestí hlavy nebo poruchami rovnováhy. Mnohdy mohou projevy připomínat až infarktový stav. Je proto nutné vyšetření u lékaře, který vyloučí srdeční nebo jiné orgánové onemocnění.

Při mobilizaci provádí fyzioterapeut takzvanou excentrickou kontrakci velkého prsního svalu, dále klade při určitém úchopu odpovídající odpor, který vede k protažení svalu. Tím dochází k uvolnění zablokovaného žebra. Během terapie se může projevovat fenomén „lupnutí“, což však ještě není samo o sobě známkou odstranění blokády, a naopak se nemusí při uvolnění projevit pocit lupnutí vůbec.


MOBILIZACE PÁNEVNÍHO DNA A KOSTRČE

Terapie se zaměřuje na ošetření oblasti svalového dna pánevního a kostrče. Pacienti nemusí mít z této metody vyšetření a ošetření obavy, trvá asi 5-10 minut a bývá ve výsledku velmi úlevná. Ošetření pánevního dna není výhradně jen pro ženy, ale využívá se hojně i u mužů. Po ošetření u nich může dojít ke zlepšení spermiogramu.

Příčinou obtíží mohou být například některé druhy:

- ženské funkční sterility,
- bolesti páteře, kostrče, pánve bez zjištěných příčin,
- úrazy, poúrazové stavy,
- zácpy, inkontinence a retence moči,
- gynekologické obtíže a sexuální poruchy, aj.

Bolest v oblasti pánve a pánevního dna může vznikat přetěžováním při nevyváženém zapojení svalů v oblasti břišní stěny, zad a kyčelních kloubů, v důsledku úrazu (pád na hýždě), zvýšení svalového napětí v důsledku pooperačních jizev, chronického zánětu nebo endometriózy.

Fyzioterapeut nejdříve přistupuje k vyšetření per rectum (přes konečník). Jedná se o velmi diskrétní profesionální vyšetření, jehož cílem je nalezení bolestivých spoušťových bodů v oblasti svalů pánevního dna. Následně tyto body ošetří pomocí takzvané postizometrické relaxace. V neposlední řadě také mobilizuje v případě nálezu kostrč. K ošetření jsou využívány měkké a mobilizační techniky, díky kterým dochází k velké úlevě od bolesti v oblasti pánve.

U obou typů mobilizačních technik je nesmírně důležitá aktivní spolupráce pacienta, která zahrnuje každodenní pravidelné cvičení souboru cviků naučených pod dohledem kvalifikovaného fyzioterapeuta.

Zaujaly vás tyto mobilizační techniky? Myslíte si, že by mohly pomoci i vám? Objednejte se do EuroPainClinics Fyzio vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže co nejdříve pečlivě posoudíme a navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie.


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?
27.03.2024

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?

V minulém článku jsme se zabývali problematikou stresu a jeho vlivu na naše tělo, nyní se podíváme blíže na to...
Zobrazit
Stres: Jak působí na naše tělo
21.03.2024

Stres: Jak působí na naše tělo

Stres je stav, který se projevuje v odpovědi na jakoukoliv významnější zátěž, napětí nebo tlak. Každé takové situaci se naše tělo přirozeně brání a snaží se ji co nejlépe zvládnou...
Zobrazit
Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!
15.03.2024

Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!

Dalším pracovištěm specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio, na kterém vám rádi pomůžeme k zlepšení stavu vašeho pohybového aparátu a vaší fyzické kondice, je naše nová p...
Zobrazit