Bolestivá menstruace, močová inkontinence, bolestivý pohlavní styk, bolest v oblasti kostrče, křížokyčelního kloubu, beder, neschopnost otěhotnět – to je jen krátký výčet potíží, které může mít „na svědomí“ pánevní dno. Problematika spojovaná především se ženami, ne však tak úplně oprávněně. Ano, i muži mají pánevní dno, které je v určitých případech dokáže potrápit.

Pánevní dno je vazivově-svalová struktura nacházející se v pánvi. Je složena ze tří vrstev svalstva, rozpínajícího se mezi sedacími hrboly, sponou stydkou a kostrčí. Slouží jako opora a nosník pro pánevní orgány. Svou aktivitou reaguje na aktivitu bránice, břišních svalů a hlubokých svalů páteře. Účastní se tedy i dechového mechanismu a má svůj podíl na celkovém držení těla.


Co ovlivňuje správnou funkčnost pánevního dna

Spodina dutiny ústní, horní hrudní apertura (tj. horní otvor hrudní dutiny tvořený prvním žebrem, částí klíční kosti a páteří), bránice, pánevní dno a plosky nohou jsou z hlediska anatomické polohy takzvané přirozené horizontály těla, které v ideálním případě pracují v určitém souladu. Jakmile jedna či více z výše zmíněných struktur pozmění svoje postavení nebo funkci, vždy to ovlivní i ostatní. Proto nevhodná postura (pozice, držení těla), typicky velké prohnutí v bederní oblasti, předsun hlavy, zvýšené napětí čelistních kloubů, zavěšení do kyčelních a kolenních kloubů či propadlá klenba a další, budou mít vliv na funkci pánevního dna a naopak. Pokud je totiž postura kostry, kterou si můžeme obrazně představit jako rám těla neideální, nemůžeme očekávat ideální funkci. To funguje i obráceně – pokud není správná funkčnost svalů, není symetrický rám. 

Svaly pánevního dna fungují jako každý jiný sval – chceme jejich kvalitní kontrakci (stahování), ale i schopnost relaxace (uvolnění). To znamená, že jak dostatečná svalová síla, tak i schopnost uvolnění a snížení napětí hraje v jejich funkčnosti klíčovou roli.

Nejčastější příčiny poškození funkčnosti pánevního dna

Funkčnost pánevního dna může být poškozena například po porodu, operacemi v oblasti břišní stěny, častými záněty v oblasti pánve, pádem na hýždě a kostrč, ale jeho správná funkce může být narušena také nevhodným postojem a pohybovými stereotypy, které vytváří svalové dysbalance (nerovnováhu) a diskoordinaci napříč celým tělem. Vliv na funkčnost má i dlouhé sezení, specificky sed s nohou přes nohu, přílišná fyzická zátěž nebo naopak málo pohybové aktivity a obezita. V neposlední řadě je strukturou výrazně ovlivňovanou stresem a s tím souvisejícím zvýšeným napětím.

Ilustrační znázornění mužské a ženské pánevní oblasti


Jak poznat, že svaly pánevního dna nepracují, jak by měly? Kdy vyhledat pomoc fyzioterapeuta?

Obtíže v oblasti pánevního dna souvisejí zejména s těmito příznaky:

Problémy však mohou mít i muži. Pomoc je vždy dobré vyhledat především v těchto případech:

Jak provádíme vyšetření pánevního dna 

V EuroPainClinics Fyzio vycházíme z důkladné diagnostiky, díky které jsme schopni přesně určit příčinu problému a stanovit nejoptimálnější terapii. Při léčbě obtíží pánevního dna pracujeme s rehabilitačními metodami L. Mojžíšové, které zahrnují ošetření pánevního dna. Jedná se o velmi diskrétní profesionální vyšetření, jehož cílem je nalezení bolestivých spoušťových bodů v oblasti svalů pánevního dna. Následně tyto body ošetří pomocí takzvané postizometrické relaxace. V neposlední řadě se také v případě nálezu mobilizuje kostrč. K ošetření jsou využívány měkké a mobilizační techniky, díky kterým dochází k velké úlevě od bolesti v oblasti pánve. Vyšetření se provádí per rectum, fyzioterapeut klienta přesně obeznámí s postupem, proto nemusí mít žádné obavy.

Naše rada závěrem

Poznali jste se v některých zmíněných problémech a myslíte si, že vaše pánevní dno nepracuje ideálně? Co teď s tím? Jestliže už zadáváte do vyhledávače: „Jak posílit pánevní dno” – pozor! Vzpomeňte si na tyto otázky: Jak skutečně víte, že vaše pánevní dno je oslabené? Není například v hypertonu, tedy zvýšeném svalovém napětí? 
Je opravdu vhodné svěřit se do rukou odborníka, který zjistí, co konkrétně svaly pánevního dna (a nejen je) trápí a terapii nastaví přímo na míru. Samodiagnostikou či neuváženým posilováním pánevního dna (v nejhorším případě například formou přerušování močení) můžete způsobit „více škody než užitku“ a vaše potíže ještě zvýraznit. Často se totiž jedná o kombinaci oslabeného pánevního dna spolu s přetížením. Vždy je potřeba dobře zhodnotit celý kontext problému a ne jej řešit pouze izolovaně, pokud chceme dosáhnout dlouhodobého pozitivního efektu.

Odborná textová spolupráce: Bc. Bára Beníršková

Také s obtížemi spojenými s bolestmi pánevního dna vám u nás rádi pomůžeme! Rezervujte si svůj termín fyzioterapie, využijte kdykoliv bezplatnou službu E-Fyzio konzultace.


Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit
Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!
05.04.2024

Představujeme vám tvář EuroPainClinics Fyzio Olomouc!

S úlevou od bolestí a obtížemi pohybového aparátu a k návratu funkčnosti těla do rovnováhy vám pomáháme na novém pracovišti fyzioterapie v Olomouci, kde vám se vší profesionalitou...
Zobrazit