Fyzioterapie je v léčbě bolesti obvykle považována za cestu první volby. Pokud je současně kombinována s intervenčním výkonem, efekt terapie se může znásobit. Zkušenost, jak zvládat zdravotní stav s bolestí fyzioterapií i s pomocí lékařské intervence, má paní Andrea z Královéhradecka, která svolila k sdílení svého příběhu.

Paní Andrea je klientkou EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové od letošního ledna. Při svém kancelářském povolání tráví mnoho hodin u počítače, a mimo pracovní život se intenzivně věnovala a věnuje řadě fyzických aktivit. Ráda pracuje na zahradě a sportuje, v oblibě má kolo, chůzi, plavání nebo lyžování. Bolesti, které se u ní projevovaly postupně a v různé intenzitě, ji přirozeně v práci i v zálibách limitovaly. „Bolest zad mne začala omezovat asi dva roky nazpět, kdy jsem ji cítila jednou za čas, nepravidelně, po delším ohnutí zad, například při vytírání domácnosti. Postupně se bolesti zhoršovaly a silná bolest přišla v listopadu 2021. Bolest mne omezovala hlavně při chůzi, nemohla jsem zajistit běžný chod domácnosti, sportovat ani absolvovat delší jízdu autem,“ popisuje paní Andrea. V té době byla léčena klasickými prostředky konzervativní léčby jako injekce, vitaminy v injekcích, „kapačkou“, a byla jí také doporučena fyzioterapie. 

Na první terapii přišla paní Andrea v lednu 2022 s akutní bolestí v pravé dolní končetině a spodní části bederní páteře. Na magnetické rezonanci měla zjištěn akutní výhřez meziobratlové ploténky v oblasti obratlů L3/L4. Trápila ji ostrá bolest, tupost, a pocit snížené svalové síly v oblasti třísla, vnitřního stehna až k vnitřnímu koleni na pravé dolní končetině. Potíže jí dělala především chůze. Vzdálenost, kterou ušla, byla velmi krátká. Každý krok byl bolestivý a provedený nesprávným pohybovým stereotypem. Protože paní klientka byla vždy fyzicky aktivní, bolest ji omezila v pohybu a sportu, a necítila se proto komfortně ani po psychické stránce.

Prvním krokem fyzioterapie bylo diagnostické vyšetření, jehož podstatou je komplexní svalový test. Výsledky testování svalů jsou zaznamenány do diagnostického software MFK, který je zpracuje do obrazových map. Na tomto základě pak fyzioterapeut vytvoří pro klienta fyzioterapeutický plán na míru. Fyzioterapeutka Mgr. Eliška Uhlířová, v jejíž péči se paní klientka nachází, popisuje: „Z diagnostického vyšetření byla u paní Andrey patrná výrazná nerovnováha na pravé straně. Vpravo bylo viditelné výrazné napětí hlavně v oblasti hýždě a třísla dále v oblasti širokého zádového svalu a čtyřhranného bederního svalu. Tato dlouhodobá svalová dysbalance tak u ní, mimo jiné, přispívala k výrazné bolesti a následnému omezení chůze.“  

Po fyzioterapii se paní Andree ulevilo, ale oblast bederní páteře L3/L4 byla stále hodně bolestivá. Jak pokračovat dále? V EuroPainClinics Fyzio existuje jako benefit pro pacienta možnost dvojího pohledu odborníka na léčbu, jednak fyzioterapeuta a také lékaře-intervenčního specialisty. Paní Andrea tak na doporučení svojí fyzioterapeutky následně navštívila ordinaci EuroPainClinics. Zde podstoupila intervenční zákrok, kdy jí byl epidurálně podán kortikosteroid, aby se akutní bolesti zmírnily. K této zkušenosti uvádí:„I když zákrok neměl úplný efekt, na což jsem však byla před zákrokem upozorněna, bylo určitě příjemné mít lékařský dohled, slyšet další názor na problém, získat pomoc v léčbě. Byla jsem velmi mile překvapena a spokojena.“

S každou další návštěvou fyzioterapie a také díky důslednému cvičení se paní Andrea začala cítit lépe. Začal se jí prodlužovat krok, ušla delší vzdálenost, zmírňovaly se křeče, které cítila v oblasti pravého stehna, a pravidelně cvičila. Postupně se celkově dostávala do svalové rovnováhy. „První pokroky jsem postupně zaznamenávala již od první návštěvy fyzioterapie. Zaujal mě způsob cvičení, dýchání, i ústup bolesti po terapii. Zhruba po třech měsících jsem začala věřit, že se vrátím k běžnému způsobu života,“ říká paní Andrea k průběhu fyzioterapie, a na závěr doplňuje: „Léčím se deset měsíců a mám domluvenou další „udržovací“ návštěvu. Od fyzioterapeutky mám doporučen pravidelný pohyb, při kterém zapojím celé tělo, a cvičení naučených cviků alespoň jednou či dvakrát týdně.“ 

Paní Andrea se postupně zapojila do skupinového cvičení, v létě absolvovala bez potíží aktivní dovolenou, kde se hodně věnovala chůzi, má v plánu vyzkoušet i běžné cvičení jako pilates nebo jógu. Změny ve svalové rovnováze, které by případně nastaly, zaznamená kontrolní diagnostika MFK, a je tak možné na ně v rámci její další udržovací návštěvy terapeuticky reagovat.

Paní Andree děkujeme za sdílení její osobní zkušenosti při fyzioterapii i léčbě a přejeme jí pevné zdraví, mnoho sil a energie a spokojenosti z pohybu bez bolesti.


Ukázky z diagnostického vyšetření: Obrazové mapy generované vizuálním diagnostickým software MFK 

Leden 2022: Při první návštěvě fyzioterapie byla diagnostickým vyšetřením prokázána výrazná nerovnováha na pravé straně těla paní klientky.

Přetížené byly svaly v oblasti širokého zádového svalu, čtyřhranného bederního svalu a svalů v oblasti hýždě a třísla.

Únor 2022
Při další návštěvě se již projevil efekt pravidelného cvičení. Došlo k odstranění přetížených svalů v oblasti pravého stehna, ale dále přetrvávalo oboustranné zvýšené napětí svalů v oblasti kyčelních kloubů. Celkově se pacientka dostala do svalové rovnováhy.

Červenec 2022: Při diagnostice se projevovalo pouze zvýšené napětí širokého zádového svalu vpravo. Pacientka byla ve svalové rovnováze a neuváděla žádnou bolest.


Ukázky ze cvičení – červenec 2022

Cvik vychází z vývojové ontogeneze dítěte. Klient uchopí zevní strany nohou, napřímí hlavu v prodloužení krční páteře a pomocí trupové stabilizace propojí hrudník a pánev pomocí správného dýchání především pod třísla.


Druhý cvik také vychází z ontogeneze. Klient se opírá o vnitřní strany loketních kloubů, napřimuje páteř, lopatky jdou aktivně dolů a do šířky, kostrč je napřímená do dálky a klient dýchá do spodního trupu.


Zdroj: Fotografie a grafy: archiv EuroPainClinics Fyzio 
Fotografie byly publikovány se svolením paní klientky. 

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?
27.03.2024

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?

V minulém článku jsme se zabývali problematikou stresu a jeho vlivu na naše tělo, nyní se podíváme blíže na to...
Zobrazit
Stres: Jak působí na naše tělo
21.03.2024

Stres: Jak působí na naše tělo

Stres je stav, který se projevuje v odpovědi na jakoukoliv významnější zátěž, napětí nebo tlak. Každé takové situaci se naše tělo přirozeně brání a snaží se ji co nejlépe zvládnou...
Zobrazit
Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!
15.03.2024

Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!

Dalším pracovištěm specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio, na kterém vám rádi pomůžeme k zlepšení stavu vašeho pohybového aparátu a vaší fyzické kondice, je naše nová p...
Zobrazit