Chůze je pro člověka odpradávna nejpřirozenějším pohybem. Je skvělým způsobem, jak zlepšit a udržet své zdraví. Potenciál benefitů chůze je přitom opravdu široký – mimo udržování a zlepšování fyzické kondice napomáhá správnému držení těla, posiluje kosti, klouby a svaly, pozitivně působí na imunitu, správnou činnost srdce a oběhového systému, a také napomáhá držet hmotnost pod kontrolou.

V dnešní stále se zrychlující a hektické době však na starou dobrou chůzi snadno „zapomínáme“ a většinou si zjednodušujeme život tím, že se všude dopravujeme autem. Bohužel bez chůze jako přirozené součásti našeho každodenního života nemůže být tělo v rovnováze a psychické pohodě. Spočítáte, kolik času každý den chůzí trávíte? A kolik byste jí mohli věnovat? Stačí přitom pouhých 30 minut pravidelné chůze denně, která se na kondici člověka projeví! A i když se věnujete cvičení, posilovna chůzi v žádném případě dlouhodobě nenahradí. Ideální je pak chůze v přírodě, která nám dává volnost a svobodu pohybu, pozitvně ovlivňuje naši mysl, navozuje dobrou náladu a přináší dobrý pocit: "Dělám něco užitečného pro sebe". 

Nordic Walking

Příjemný pohyb vám zajistí Nordic Walking, což znamená v překladu „severská chůze“. Jedná se o chůzi se speciálními holemi, která je velmi prospěšná pro naše tělo. Zapojujeme při ní svaly celého těla, tedy svaly horní i dolní poloviny těla a hole tlumí většinu dopadů. Intenzivní chůze podporuje fyzickou kondici, posiluje paže, zlepšuje koordinaci pohybu, rotace ramen a kyčlí. Hlubší dýchání posiluje bránici, která působí na bederní obratle a napomáhá pružnosti plotének. Do této pohybové aktivity se může zapojit téměř každý. Právě tento typ chůze doporučujeme našim pacientům před operací i po operaci páteře. Odlehčuje totiž zádům a zapojuje všechny svaly. Nordic Walking je vhodný pro všechny věkové kategorie, oblíbený je zvláště u seniorů jako preventivní a kompenzační cvičení.

Další výhodou Nordic Walking může být možnost většího spalování energie, a tudíž může docházet k cílenému snižování hmotnosti. Tento jev je důležitý především pro pacienty s bolestí zad nebo kloubů, protože se jim celkově odlehčí a chůze bude symetrická. Nordic Walking chůze není naopak bohužel vhodná pro pacienty–dekompenzované diabetiky a kardiaky. 

Pokud se rozhodnete pro tento typ sportování a trápí vás určité zdravotní obtíže, vždy se nejprve poraďte se svým lékařem nebo fyzioterapeutem. 

K chůzi patří správná obuv: Na co dát pozor?

Když vybíráme nové boty, a to pro jakoukoliv příležitost, musí primárně odpovídat našim fyziologickým předpokladům. Ženy mají nohy více tvarově odlišné než muži. Musíme si také dát pozor na rozdílnost pravé a levé nohy, a měli bychom si tedy vždy zkoušet obě boty. Obuv by měla být o cca 10 mm větší, než je naše velikost. Tomuto velikostnímu rozdílu se říká prstní nadměrek. Důležitá je dostatečná šířka přední části boty, aby byl umožněn volný pohyb prstů neboli odborně prstců, a nedocházelo k jejich deformacím. U dětské obuvi by měl být nadměrek cca 15 mm.

Nákup bot je vhodné přesunout do odpoledních hodin, v té době je totiž noha nejobjemnější. Musíme mít stále na paměti, že noha se nemá přizpůsobit botě, ale bota noze. Velikost nohou měříme vestoje, aby došlo zatížení nohy vlastní hmotností těla. Kromě nadměrku zjišťujeme, zda bota dobře sedí v nártu, nesmí v žádné oblasti tlačit ani klouzat z paty.

Nesmíme také podcenit přezouvání zejména u dětí. Děti tráví většinu času v přezůvkách, proto je velmi důležité vybrat prodyšné, flexibilní, tenké a v oblasti prstců široké bačkory, které jim budou umožňovat co nejpřirozenější pohyb.

Znáte Barefoot boty?

Barefoot obuv se poslední dobou stává velmi oblíbenou součástí životního stylu, který se snaží navrátit se k nejpřirozenějším pohybům, jako je chůze naboso.

Velkým benefitem barefoot obuvi je, že i přestože simuluje bosé nohy, chrání je před zraněním a nevhodným počasím. Dalším benefitem je, že má v botě noha velký prostor, aby se pohybovala co nejpřirozeněji. Palec je díky prostoru v přední části boty ve správné poloze a noha se o něj může plnohodnotně opřít. Díky tenké a ohebné podrážce mohou pracovat proprioreceptory (smyslové receptory, které umožňují vnímat polohu a pohyb jednotlivých částí těla) v oblasti kloubů, šlach a svalů, tedy se zlepšuje cit pro rovnováhu a svaly se přirozeně posilují. V barefoot botách se našlapuje přes přední část chodidla, přičemž se využívá celá plocha chodidla. To má význam pro podporu správného držení těla, díky čemuž se tak můžeme zbavit bolesti zad, především v oblasti beder.

Je třeba myslet na to, že od nohou a obuvi se odvíjí řada zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů nebo i bolesti hlavy. Proto ani barefoot obuv není pro každého. Její vhodnost je nutné konzultovat s odborníkem, protože ne každé dítě nebo dospělý, který má zdravotní omezení, může na tento typ obuvi přejít. Přínos chůze v barefoot botách je například velmi omezen povrchem, po kterém chodíme. Většina z nás chodí především po rovném a tvrdém povrchu, kde přínos barefoot obuvi klesá a hrozí riziko nejrůznějších zdravotních problémů. Pokud se rozhodneme pořídit si barefoot boty, pak musíme dobře promyslet jaký model, a v jakém terénu jej budeme používat. Ideální jsou lesní, luční nebo jiné travnaté terény.

Měli bychom na ně také přecházet postupně – nohy zvyklé chodit v klasické obuvi si musí na měkkou, poddajnou a tenkou botu zvyknout a naučit se nově používat určité svaly. Důležitý je i výběr velikosti. Aby byl benefit barefoot boty co největší, musí bota sednout naprosto přesně na délku i šířku. K délce nohy by se měl přičíst nadměrek 1 až 1,5 cm. Spousta lidí si koupi těchto bot rozmyslí, protože vypadá bota na noze velká, na vše se ale dá zvyknout. U dětí se musí kontrolovat velikost opravdu často, protože zde by měl být nadměrek alespoň 1,2 cm.

Jakmile máte správně vybranou barefoot obuv, je dobré se poradit s odborníkem, nejlépe fyzioterapeutem a nastavit správný stereotyp bosé chůze. Pak se již směle můžete pustit na cesty!

Náš tip: U dětí se dá využít jako trénink bosé chůze i takzvaný kořenový koberec. Jedná se o podložku, která imituje nerovný povrch a dítě se na ní učí přirozeně využívat drobné svaly na nohou. Velký přínos koberce je hlavně v zimě, kdy děti nemají možnost chodit bosy v terénu.

Přijďte se poradit k nám do EuroPainClinics Fyzio v Brně nebo Hradci Králové – nejen o chůzi nebo barefoot botách, ale především o vašich pohybových obtížích, se kterými vám rádi pomůžeme, nebo se objednejte přes online formulář a my vám navrhneme termín návštěvy!

Odborná textová spolupráce: Mgr. Eliška Uhlířová, fyzioterapeutka


Použité zdroje:
scholachuze.cz




Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?
27.03.2024

Účinné zklidnění vám přinesou relaxační techniky. Jak na ně?

V minulém článku jsme se zabývali problematikou stresu a jeho vlivu na naše tělo, nyní se podíváme blíže na to...
Zobrazit
Stres: Jak působí na naše tělo
21.03.2024

Stres: Jak působí na naše tělo

Stres je stav, který se projevuje v odpovědi na jakoukoliv významnější zátěž, napětí nebo tlak. Každé takové situaci se naše tělo přirozeně brání a snaží se ji co nejlépe zvládnou...
Zobrazit
Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!
15.03.2024

Fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio nově také v Olomouci!

Dalším pracovištěm specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio, na kterém vám rádi pomůžeme k zlepšení stavu vašeho pohybového aparátu a vaší fyzické kondice, je naše nová p...
Zobrazit