Asi každý z nás během svého života získal nějaký ten „šrám“ na těle. Ať už jsme spadli na kolena jako malé děti, vymknuli si kotník nebo se jednalo o velkou operaci. Škála situací je opravdu široká. S jistotou lze však říci, že pokud už takovou „trofej“ obdržíme, neseme si ji s sebou celý život. A to doslova.

Lidské tělo je dokonale harmonicky fungujícím nástrojem. V průběhu života se však musí neustále přizpůsobovat určitým okolnostem, například naší aktivitě nebo naopak nečinnosti, posturálním návykům a zároveň i různým zásahům do něj – úrazům, operacím, zánětům či nemocem. Proto také z celé řady příčin dochází k poškození ochranné vrstvy těla – kůže. Jizva, která se následně vytváří v rámci hojení, pak může být faktorem ovlivňujícím vzájemný pohyb měkkých tkání a kloubů, ale i práci svalů. To může mít velký dopad na celkovou funkci pohybového aparátu. 

 Naše tělo se hojí pojivem, které prostupuje různými vrstvami měkkých tkání. Měkké tkáně se fyziologicky, tedy běžně, posouvají vůči sobě navzájem i vůči pevným strukturám, jako jsou kosti a klouby, a to při jakémkoliv pohybu. Zároveň u tohoto procesu vykazují určitou protažlivost. Stejně tak i další tkáně jako nervy, cévy či lymfatický systém potřebují skluznost a protažitelnost, aby se přizpůsobily změně polohy těla. 

Jizva, která narušuje tyto vlastnosti tkání v místě jejího vzniku či v jejím okolí, je označována jako tzv. aktivní jizva. Tento název sice evokuje, že se automaticky jedná o celou jizvu, ale nemusí tomu tak být. Aktivní mohou být pouze její části či určité body. Aktivní jizva je typicky tuhá, napjatá, má jinou barvu než ostatní kůže. Ovlivňuje napětí okolních měkkých tkání, a to i těch zdravých, a způsobuje bolest. Schopnost tzv. adheze, respektive neprotažitelnost či neposunlivost, neovlivňuje pouze tkáň, ve které se nachází, ale prostřednictvím receptorů v dané oblasti ovlivňuje celkové řízení motoriky (tedy naši centrální nervovou soustavu, především mozeček). Tak jsou vytvářeny kompenzační mechanismy, které mění svalové napětí a zapojení svalových struktur v pohybu. A přesně to může být příčinou potíží pohybového aparátu.

Jak tedy poznat, že jizva, kterou na těle máte, je či není aktivní a tudíž i v možném vztahu s vašimi obtížemi? Poruchy, které aktivní jizvy mohou způsobit, se bohužel neomezují pouze na oblast dané jizvy. Není výjimkou, že aktivní jizva dokáže vyvolat poruchu i na první pohled vcelku vzdálené struktury na těle. Jizva v kotníku tak může například způsobit bolesti bederní oblasti zad. Ani datum prodělané operace či traumatu není v tomto natolik směrodatné, abychom se podle něj mohli řídit. Dost často se setkáváme s aktivní jizvou pocházející z raného dětství, jejíž důsledky řešíme v dospělosti či ve stáří. Aktivnost jizvy tedy není v žádném poměru k datu jejího vzniku. Aktivní jizvy se mohou projevovat zvýšenou potivostí kůže v dané oblasti, změnou teploty, určitou bolestivostí na pohmat či samovolně. Ani to však nemusí tuto problematiku doprovázet ve všech případech.

Pokud máte podezření, že jizva nebo starý úraz do jisté miry stále ovlivňuje váš pohybový aparát, neváhejte vyhledat odborníka-fyzioterapeuta, který jizvu vyšetří a zjistí, zda se jedná o příčinu či faktor podílející se na vašich problémech s pohybem. Pokud vyhodnotí, že vaše jizva je aktivní, ošetří ji vhodnou fyzioterapeutickou metodou a naučí vás, jak s ní dále pracovat.

Text: Bc. Bára Beníršková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno








Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové
15.05.2024

Přijmeme do týmu: Fyzioterapeut Hradec Králové

Pro naše pracoviště specializované fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Hradec Králové přijmeme nového kolegu či kolegyni na pozici FYZIOTERAPEUT / FYZIOTER...
Zobrazit
10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii
18.04.2024

10 TOP důvodů, proč zvolit fyzioterapii

Fyzioterapii vyhledáváme nejčastěji v situacích, kdy se zotavujeme po úraze, operaci, nebo nás trápí chronická bolest. Zajímat by nás však rozhodně měla i z hlediska prevence, protože ben...
Zobrazit
Kdy pomáhá viscerální terapie
11.04.2024

Kdy pomáhá viscerální terapie

Viscerální terapie, známá také jako viscerální manipulace, je terapeutická metoda, která se zaměřuje na manipulaci vnitřních orgánů, aby obnovila jejich...
Zobrazit