Jedna z častých otázek, kterou si člověk klade v situaci, kdy se potýká s bolestí zad, a snaží se zjistit „odkud se bere“. Příčin a typů bolestí zad je celá řada, vždy je proto na místě konzultace s odborníkem. Na co je dobré se předem zaměřit?

Rozlišení mezi výhřezem ploténky a bolestí způsobenou ze svalu (tzv. myofasciální bolest) může být obtížné, protože oba stavy způsobují bolest zad s dalšími příznaky. Zde najdete několik rozdílů, které by vám mohly pomoci identifikovat váš problém a napovědět, zda se obrátit na fyzioterapeuta nebo spíše lékaře:

Jak poznám, že bolest pravděpodobně pochází od výhřezu ploténky?

Pokud máte výhřez ploténky, bolest může „vystřelovat“ z oblasti zad do končetin přesně jedním směrem a nemění se, obvykle do nohou (v případě bederní páteře) nebo do rukou (v případě krční páteře). To je způsobeno tlakem na nervy kolem páteře.

Mohou se objevit pocity brnění, necitlivosti, svalových záškubů nebo slabosti v končetinách. Častá je i neschopnost stoupnout si na patu či špičku.

Bolest se často zhoršuje při ohýbání, zvedání těžkých předmětů nebo při dlouhém sezení.

Tyto projevy náleží k souboru příznaků označovaných jako kořenová (neboli odborně radikulární) bolest, který je charakteristický pro tzv. kořenový (radikulární) syndrom, vznikající v důsledku útlaku, dráždění nebo poškození nervového kořene. Více najdete v článku zde.

Jak poznám, že bolest je myofasciální, tedy pravděpodobně pochází ze svalu?

Myofasciální bolest je obvykle lokalizována v konkrétním svalovém skupení a nezpůsobuje typickou bolest vystřelující do končetin, která je jasně daná průběhem, tak jako u výhřezu meziobratlové ploténky.

Bolest může být spojena se spoušťovými body, což jsou malé uzlíky ve svalech, které jsou citlivé na tlak a mohou vyvolávat bolest i na vzdálená místa (přenesená bolest). Přenesená bolest může být i do oblasti končetin, ale není charakteristická pro průběh bolesti tak jako výhřez meziobratlové ploténky, je spíše neurčitá a může se i různě měnit.

Bolest trvající více než 6 týdnů může být spojena s myofasciální a přenesenou bolestí a není vždy spojená s konkrétním zraněním nebo pohybem.

Častá je ztuhlost svalů a omezený rozsah pohybu v postižené oblasti.


Jak postupovat dále?

Diagnózu výhřezu ploténky potvrdí vždy lékař. V případě podezření na výhřez ploténky je vhodné podstoupit neurologické vyšetření a dále vyšetření zobrazovacími metodami – ideálně magnetickou rezonanci (MRI), případně rentgen, které ukáží přítomnost výhřezu nebo jinou odchylku na páteři a pomohou potvrdit diagnózu. Myofasciální bolest je často diagnostikována na základě klinického vyšetření lékařem nebo fyzioterapeutem, který může identifikovat spoušťové body, svaly se zvýšeným napětím a omezený rozsah pohybu.

Oba tyto stavy vyžadují rozdílný přístup k léčbě. Proto je nejlepší volbou konzultovat svůj stav s jedním z odborníků k důkladnému diagnostickému vyšetření, doporučení a stanovení vhodné léčby včetně fyzioterapie, případně medikace. Vhodným léčebným řešením při bolesti zad mohou být šetrné intervenční metody využívané na specializovaných pracovištích intervenční léčby bolesti EuroPainClincs.

Nenechte se omezovat bolestí zad a navštivte co nejdříve odborné pracoviště. Obecně platí, že včasné zahájení cílené léčby napomáhá udržení optimálního zdravotního stavu a zamezuje přechodu do chronického bolestivého stavu.

Benefit EuroPainClinics Fyzio pro vás: Dva odborníci na vaši léčbu

Rádi vám pomůžeme také na našich pracovištích – v EuroPainClinics Fyzio máme pro vás nespornou výhodu: vašimi pohybovými obtížemi se mohou zabývat dva specialisté – odborný lékař a fyzioterapeut, a to doslova "pod jednou střechou". Všechna pracoviště EuroPainClinics Fyzio se nacházejí v místě klinických pracovišť intervenční léčby bolesti EuroPainClinics, která se specializují na intervenční léčbu bolesti zad, velkých kloubů a kloubních spojení. Na naši fyzioterapii vás může přímo z ambulance intervenční léčby bolesti doporučit odborný lékař a naopak, pokud fyzioterapeut vyhodnotí, že nejprve je pro vás nutná základní léčba, pomůže vás nasměrovat do ambulance EuroPainClinics. Oba naši specialisté jsou v úzkém kontaktu. Lékař má po celou dobu vaší léčby k dispozici výsledky fyzioterapie, které mu umožňují sledovat vývoj změn funkčních poruch pohybu a může na ně reagovat úpravou léčby strukturální poruchy. Odborné propojení spolupráce fyzioterapeuta a lékaře tak umožňuje sestavit komplexní a plně individualizovaný plán vaší léčby – od fyzioterapie po ambulantní zákrok, případně operaci. 


Text: Mgr. Michaela Vodičková, fyzioterapeut EuroPainClinics Fyzio Brno

Bezplatná online eFyzio-konzultace

Objednejte se na naše pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Brno, Hradec Králové a Olomouc vyplněním a odesláním formuláře bezplatné eFyzio-konzultace. Vaše obtíže pohybového aparátu budou posouzeny našimi specialisty a na základě toho vám navrhneme nejvhodnější způsob vaší terapie a termín vaší návštěvy.

EuroPainClinics Fyzioterapie eFyzio-konzultaceBezplatná eFyzio-konzultace s fyzioterapeutem

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří váš čas

EuroPainClinics FyzioterapieŠetří vaše peníze

Blog

Mám výhřez ploténky, nebo je moje bolest způsobená svaly?
19.09.2024

Mám výhřez ploténky, nebo je moje bolest způsobená svaly?

Jedna z častých otázek, kterou si člověk klade v situaci, kdy se potýká s bolestí zad, a snaží se zjistit „odkud se bere“. Příčin a typů bolestí zad je celá řada, vždy je proto na...
Zobrazit
8. září – Slavíme Světový den fyzioterapie
05.09.2024

8. září – Slavíme Světový den fyzioterapie

V neděli 8. září se v EuroPainClinics Fyzio připojujeme k oslavám Světového dne fyzioterapie (World Physical Therapy Day). Smyslem tohoto dne je celosvětově připomenout a zdůrazni...
Zobrazit
EuroPainClinics Fyzio Olomouc: Informace o dopravní uzavírce
04.09.2024

EuroPainClinics Fyzio Olomouc: Informace o dopravní uzavírce

Vážení klienti,pokud se chystáte k navštěvě pracoviště fyzioterapie EuroPainClinics Fyzio Olomouc, dovolujeme si upozornit vás na dopravní omezení v městské části Lazce. V...
Zobrazit